Affiliate marketing: Alles wat je moet weten!

Picture of an influencer

Ben je benieuwd naar een effectieve manier om je online aanwezigheid te vergroten en tegelijkertijd extra inkomsten te genereren? Dan is het tijd om meer te weten te komen over affiliate marketing!

Inhoudsopgave

Wat is affliliate marketing?

Stel je voor dat je een geweldig product hebt waar je dolenthousiast over bent. Naast dat je het product zelf promoot, laat je anderen het ook voor je doen en betaal je ze een commissie voor elke verkoop die zij genereren.

Vaak worden hier bekende influencers ingezet met een groot netwerk. Als bedrijf geef je die influencer dan een unieke code of link waarmee je doelgroep dan op de productpagina komt. Vaak zit hier ook korting aan gekoppeld, tussen de 10-20%, om de doelgroep extra te motiveren het product te bestellen.

Een voorbeeld van affiliate marketing

Het bedrijf Gymshark heeft een nieuw product en ze willen deze onder de aandacht brengen. Gymshark benadert Dafne Schippers met een voorstel dat zij op haar social media-accounts wat foto’s plaats waarin ze deze nieuwe kleding draagt en in haar post deelt dat je met haar unieke code 10% korting krijgt. In ruil hiervoor krijgt Dafne een deel van de opbrengst met de verkoop van deze kleding.

Voorbeeld van affiliate marketing influencer

Waarom is affiliate marketing belangrijk?

Affiliate marketing biedt een aantal geweldige voordelen voor zowel adverteerders als affiliates.

Voor adverteerders:

  • Kostenbesparend: Je betaalt alleen commissie voor daadwerkelijke verkopen of leads.
  • Vergroot je bereik: Door samen te werken met bijvoorbeeld influencers, bereik je nieuwe doelgroepen die je anders misschien niet zou bereiken.
  • Verhoogt de geloofwaardigheid: Wanneer een bekende influencer jouw product promoot, geeft dit jouw merk meer geloofwaardigheid.

Voor affiliates:

  • Verdien passief inkomen: Met affiliate marketing kun je geld verdienen terwijl je slaapt. Wie wil dat nou niet?
  • Geen voorraad nodig: Je hoeft geen producten te maken of op te slaan. Je promoot producten van andere mensen of bedrijven en verdient geld.
  • Flexibiliteit: Je kunt affiliate marketing doen waar en wanneer je maar wilt, zolang je maar een internetverbinding hebt om de berichten te delen.

Hoe werkt affiliate marketing?

Nu je weet wat affiliate marketing inhoudt, gaan we kijken naar de stappen die nodig zijn om het werkend te krijgen:

Stap 1: Aanmelden bij een affiliate netwerk

Het eerste wat je moet doen, is je aanmelden bij een affiliate netwerk. Dit zijn platforms waar adverteerders en affiliates samenkomen. Denk aan platforms zoals ShareASale, CJ Affiliate en Amazon Associates. Hier vind je affiliates die geïnteresseerd zijn in het promoten van jouw producten.

Stap 2: Selectie van affiliates

Nu komt het leuke gedeelte: het kiezen van je affiliates. Dit zijn mensen of bedrijven die jouw producten gaan promoten in ruil voor een commissie. Het is belangrijk om affiliates te kiezen die aansluiten bij jouw doelgroep en die geloven in jouw product. Het zou tegenstrijdig zijn om bijvoorbeeld een bekende veganist een product te promoten dat gemaakt is van leer.

Stap 3: Verstrekken van affiliate links

Zodra je je affiliates hebt gekozen, is het tijd om ze te voorzien van unieke affiliate links. Deze links bevatten een speciale code waarmee het affiliate netwerk kan bijhouden welke verkopen aan welke affiliate moeten worden toegeschreven.

Stap 4: Promotie door affiliates

Nu is het aan je affiliates om aan de slag te gaan en jouw producten te promoten. Ze kunnen dit doen via verschillende kanalen, zoals hun website, social media, e-mailnieuwsbrieven, en meer. Het is aan jou om ze te ondersteunen en aan te moedigen tijdens dit proces.

Stap 5: Bijhouden van verkopen en commissies

Het affiliate netwerk houdt alle verkopen en leads bij die via de affiliate links worden gegenereerd. Op basis hiervan berekenen ze de commissies die aan de affiliates moeten worden uitbetaald. Dit is waar de magie gebeurt!

Stap 6: Uitbetaling van commissies

Tot slot is het tijd om je affiliates te belonen voor hun harde werk. Op regelmatige basis betaal je ze hun verdiende commissies uit. Dit kan een percentage zijn van de verkoopprijs van het product of een vast bedrag per lead.

Conclusie

Affiliate marketing is een geweldige manier om je bedrijf te laten groeien of meer sales te genereren. Door samen te werken met de juiste mensen en een effectief tracking- en beloningssysteem op te zetten, kan affiliate marketing een winstgevende en duurzame bron van inkomsten zijn voor iedereen die ermee aan de slag gaat.

affiliate marketing voorbeeld

Advies over affiliate marketing

Wil je meer weten over hoe affiliate marketing jouw bedrijf kan laten groeien? Ga dan naar onze contact pagina en meld je aan voor een vrijblijvend (online) gesprek!

Voor jou ook interessant

De gratis quiz al ingevuld?

Verkrijg waardevolle inzichten om je marketingstrategie en de interactie met je klanten te verbeteren. Dit leidt niet alleen tot een verhoging van je conversies, maar stelt ons in staat een op maat gemaakte oplossing te ontwerpen.

Foto lens